Onderzoeken

Vragen

De dood van je kind roept naast veel emoties bij jou en je familie ongetwijfeld ook veel vragen op.

  • Waarom is ons kind doodgegaan?
  • Had het kunnen worden voorkomen?
  • Heeft de dood van ons kind gevolgen voor een nieuwe zwangerschap?
  • Zijn er consequenties voor andere kinderen in het gezin of voor anderen in de familie?.

Verzorging

Ook je gynaecoloog, verloskundige, kinderarts en de verpleegkundigen zijn uiteraard erg begaan met het verlies van je kind. Zij leven tijdens en na de zwangerschap en bevalling met je mee. Het is hun verantwoordelijkheid te zorgen, dat naast de begeleiding van de ouders ook de verzorging van je kind optimaal geschiedt. Dit betekent, dat je kind goed wordt verzorgd, wordt gewassen en, als je dat wilt, wordt aangekleed. De kinderarts zal je kind uitwendig onderzoeken indien de gynaecoloog dit noodzakelijk vindt. Kleurenfoto’s worden genomen om vast te leggen, hoe je kind er uitziet. Ook kunnen er hand- en voetafdrukken gemaakt worden als herinnering.

Onderzoeken

Bij onverwacht overlijden en onduidelijke oorzaak hiervoor, zullen er allerlei onderzoeken worden ingezet. Je krijgt informatie over alle onderzoeken en kan aangeven wat je wel wenst en liever niet. Onder meer zal er bloedonderzoek worden verricht, o.a. om te zien of er een infectie heeft plaatsgevonden. Ook zullen er kweken worden afgenomen. Soms is het wenselijk om onderzoek in te zetten naar genetische (chromosomale) afwijkingen.

Röntgenfoto

Via een röntgenfoto kunnen aangeboren en/of erfelijke afwijkingen worden opgespoord, die niet aan de buitenzijde kunnen worden waargenomen. Hierop kan gezien worden of alle botten aanwezig zijn en goed zijn aangelegd. Zo’n foto wordt een babygram genoemd.

SELECTIE 5-luik Saar Dellaert (20171117_EW43127) PHOTO Make A Memory.jpg

Obductie

Ook kan je toestemming worden gevraagd een obductie te laten verrichten. Obductie is een onderzoek, dat wordt verricht door een patholoog-anatoom. Een ander woord voor dit onderzoek is sectie of autopsie. Het is een nauwkeurig onderzoek van de inwendige organen, waarbij gekeken wordt naar bijzonderheden, afwijkingen en veranderingen, die tot de dood van je kind hebben kunnen leiden of ermee te maken kunnen hebben gehad. Een obductie is het beste te vergelijken met een operatie en wordt op respectvolle wijze uitgevoerd. Is het wenselijk dat ook de hersenen wordt onderzocht, dan moet hiervoor speciaal toestemming worden gegeven.

Obductie Na schedelobductie worden de hersenen niet teruggeplaatst, omdat deze voor verder onderzoek gedurende langere tijd moeten worden gefixeerd. Het hoofd van je kind zal dan door een verband zijn omwikkeld. Soms kan je kind na de obductie niet meer door jou en je familie worden gezien en moet je dus vooraf afscheid nemen. Bij een obductie wordt van een aantal organen een klein stukje bewaard voor microscopisch onderzoek. In principe worden na de obductie alle organen teruggeplaatst in het lichaam, zodat begrafenis of crematie van een compleet lichaam mogelijk is. In sommige gevallen wordt een orgaan niet teruggeplaatst.

Verslag

De patholoog-anatoom maakt van de bevindingen bij de obductie een verslag op schrift, dat aan de gynaecoloog en de kinderarts wordt toegezonden. Dit verslag wordt met je besproken bij de nacontrole op de polikliniek. Ook kun je beschikken over een eigen exemplaar van het obductieverslag.

Scan CT/MRI-scan

Er kan voorgesteld worden om naast, of in plaats van, obductie een scan te maken van je kind. Doel hiervan is ook om eventuele afwijkingen aan het kindje op te sporen.

Tot slot

Met name het uitwendig onderzoek door de kinderarts indien nodig, de foto’s en de gegevens van de obductie kunnen een bijdrage leveren aan de verklaring van de dood van je kind. Ook kunnen aangeboren en/of erfelijke afwijkingen worden gevonden, wat van belang kan zijn als je in de toekomst nogmaals zwanger wilt worden. Wij hopen, dat de informatie in deze brochure je, in deze verdrietige tijd, kan helpen het juiste antwoord te geven als je wordt gevraagd om toestemming voor obductie van je kind.

 

infomatie : http://www.zorgsaam.nl

8 gedachten over “Onderzoeken

  1. Wauw hier ben ik echt even stil van. Wat onewijs knap dat alle artsen zo veel onderzoek doen naar de oorzaak. Dat wist ik helemaal niet! Gied dat je iedereen hierover informeert

    Like

  2. Wat heftig om te lezen maar wat knap dat je dit blog hebt om anderen te informeren. En zo kun je het zelf ook verwerken denk ik? Saartje is bij je, weet ik zeker xxx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s