POP Poli

Wat is de Pop-poli??

Ongeveer twee op de tien zwangere vrouwen en kraamvrouwen heeft een psychiatrische aandoening zoals een ernstig depressieve stoornis, een paniekstoornis, een postpartum (na de bevalling) psychose of een postpartum depressie. OLVG, locatie West heeft voor deze doelgroep een expertise en behandelcentrum opgericht: het POP expertisecentrum of de POP-polikliniek. Binnen het expertisecentrum en de polikliniek werken de vakgroepen Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie samen.

Een psychiatrische ziekte tijdens een zwangerschap of na de bevalling heeft negatieve gevolgen voor het welbevinden van de (aanstaande) moeder. Psychiatrische stoornissen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot obstetrische (verloskundige) complicaties en na de bevalling tot een verstoorde moeder-kind band. Bovendien keren deze problemen vaak terug (hoge recidiefkans).

NG photography - Zwangerschapsreportage Naomi-26 (2)

Hulp zoeken

Gezien deze ingrijpende gevolgen voor moeder en kind is het van belang dat zwangere vrouwen, kraamvrouwen en hun naasten psychiatrische symptomen herkennen en hulp zoeken als dit nodig is.

Er zijn verschillende risicofactoren (zowel psychiatrisch, obstetrisch (verloskundig) als psychosociaal) voor het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis rond de zwangerschap en bevalling. Hierover vindt u meer op deze website. Op basis van de risicofactoren kunnen vrouwen met een verhoogd risico op een psychiatrische stoornis worden geïdentificeerd, bij voorkeur voor of tijdens de zwangerschap. Feit daarbij is wel dat bij sommige patiënten heel duidelijk te voorspellen is wie (opnieuw) een psychiatrisch probleem zal krijgen, bij andere niet.

POP-polikliniek

De patiënte krijgt na een telefonische intake een gezamenlijk consult met de kinderarts, gynaecoloog en psychiater. Zij komen met een advies, bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van medicatie, dat ook wordt doorgestuurd naar de verwijzer. De POP-poli heeft een wekelijks spreekuur voor verwijzers.

In de 34ste week van de zwangerschap bezoekt de patiënte nogmaals de POP-poli en krijgt zij een rondleiding over de kraam- en verlosafdeling. Na de bevalling blijft de kraamvrouw nog enkele dagen in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling wordt ook aangeraden een aantal dagen op de kraamafdeling te komen. De verpleegkundigen op de kraamafdeling zijn geschoold en hebben ervaring in de psychiatrie.

Info van : http://www.zorgsaam.nl

Ik ben met beide zwangerschappen bij de pop-polie geweest dit in verband met mij verleden en het overlijden van mijn moeder.

Zeker niet iets waar ik me voor schaam zeker de tweede keer toen Saar te wereld kwam en overleed heeft het me erg veel geholpen

8 gedachten over “POP Poli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s