Interview met Crohn&ik

1.Hoi Lisa , wat leuk dat ik je mag interviewen. Kan je voor diegene die jou en je blog nog niet kennen, jezelf en je blog voorstellen?
Ik ben Lisa, 27 jaar en ik woon samen met mijn vriend. We hebben een hond, Luna, uit Griekenland geadopteerd en dat is een hele verrijking in mijn leven. Ik heb een eigen blog Crohn&ik, http://www.crohn-ik.nl. In april 2013 is bij mij de ziekte van Crohn geconstateerd. Dat zijn chronische ontstekingen in het maag- darmkanaal. Op Crohn&ik lees je eigenlijk alles wat met de Crohn te maken heeft, persoonlijke updates, informatie over de ziekte, maar ik geef ook allerlei tips en laat zien hoe het is om te leven met een chronische ziekte.

2.Wat was je doel met het starten van je blog?
Ik ben vorig jaar maart begonnen met mijn blog. Ik kwam toen ziek thuis te zitten van mijn werk en ik merkte dat ik mijn verhaal kwijt moest. Schrijven helpt bij mij helend heb ik in het verleden gemerkt. En ik was zelf op zoek naar blogs over de ziekte van Crohn, maar ik kon er niet veel vinden. Dus ik besloot om er zelf één te starten. Mijn eerste doel was om het gewoon van mij af te schrijven en mijn verhaal te delen met de wereld. Toen ik reacties kreeg van lotgenoten dat zij zich herkennen in mijn verhaal en struggles, gaf mij dat nog meer voldoening. Ik kon anderen helpen met mijn verhaal en ervaringen.
3. Hoe combineer je het bloggen met het dagelijks leven?

Ik zit helaas nog steeds in de ziektewet, want het gaat momenteel nog niet helemaal lekker. De ziekte van Crohn is erg actief en de dikke darm is heel erg ontstoken. Dit zorgt er voor dat ik heel erg moe ben. Daardoor is het soms wel lastig te combineren met het bloggen. Maar als ik mij goed voel, zorg ik er voor dat ik vooruit werk met teksten schrijven en foto’s maken. Ook probeer ik zo actief mogelijk te zijn op Social Media zodat Crohn&ik daar ook zichtbaar is. En ook daarmee plan ik vooruit, ik zoek de foto’s van te voren uit en schrijf daar een stukje tekst al bij. Als ik dan een slechte dag heb, dan kan ik gewoon mijn rust nemen en wordt wel alles geregeld voor Crohn&ik.
4.Hoe lang heb je je blog al en hoe kijk je hier op terug, ben je er tevreden over? 

Ik heb mijn blog nu iets meer dan een jaar. Voor een eerste jaar ben ik er tevreden over hoe het is gegaan. Ik heb nog niet een heel groot bereik, maar dat groeit langzaam. Het eerste jaar heb ik wel even moeten uitzoeken wat nou het beste bij mij past. Publiceer ik op vaste dagen? Of alleen als ik iets te melden heb. In het begin was ik fanatiek en plaatste ik veel berichten, maar daarna vond ik het lastig om dat vast te houden, ook mede doordat ik met mijn gezondheid achteruit ging. Daardoor was het een tijdje stil. Ik heb nu wel een goed ritme gevonden, ik publiceer op vaste dagen een bericht. Maar ik werk wel vooruit, ik zorg dat er voor zeker 2 weken berichten klaar staan die ik kan inplannen. En ik heb een heleboel concepten staan als ik ooit de beruchte writersblock krijg.

17499475_1886046101613003_7691976710683136321_n
5.Heb je wel eens negatieve reacties gehad op je blog , zo ja hoe ga je hier mee om?
Nee eigenlijk niet. Tot nu toe altijd positieve reacties gehad. Vooral van lotgenoten die zich in mijn verhaal herkennen. Die steun ervaren en het fijn vinden dat de taboe wordt doorbroken door er over te praten. Ook in mijn eigen omgeving krijg ik positieve reacties op mijn berichten die ik plaats. En daar ben ik natuurlijk heel blij mee dat mijn blog zo goed wordt ontvangen.
6. In de tijd dat je aan het bloggen bent heb je vast een bepaalde werkwijze voor jezelf ontwikkeld die voor jou het beste werkt. Wat is jouw werkwijze?
Zoals ik al eerder heb gezegd, ben ik nu van het vooruit plannen. Als ik ideeën heb, schrijf ik die meteen op in mijn notitieboek die ik altijd bij mij heb. Of ik zet het meteen in een concept bericht op de computer. Dan kan ik dat op een later moment uitwerken tot een blogpost en dan inplannen voor op een maandag of een donderdag. Mijn vaste publiceer dagen. Ook publiceer ik op de eerste maandag van de maand mijn vaste rubriek “Genieten van de kleine dingen”, een terugblik waar ik van heb genoten en dankbaar voor was in de afgelopen maand. Ik merk dat ik meer rust ervaar als ik alles vooruit plan en met vaste dagen werk. En het geeft mij duidelijkheid en een mooi overzicht doordat ik alles op een kalender kan inzien. En mijn bezoekers en volgers weten ook waar ze aan toe zijn en wat ze van mij kunnen verwachten.
7.Wat doe je als je een writersblock heb? Heb je hier wel eens last van en hoe ga je hier mee om?

In het verleden heb ik wel eens een writersblock gehad. Ook mede door mijn gezondheid die mij in de steek liet en ik gewoonweg de energie er niet voor had om te bloggen. En doordat ik nog niet had uitgevonden hoe het werkte met vooruit plannen, kwam het wel eens voor dat ik niks publiceerde en dat de blog stil lag. Maar nu ik al mijn ideeën op schrijf en globaal op schrijf met steekwoorden, helpt dit al heel veel om een writersblock te voorkomen. Als ik dan even geen inspiratie heb, kijk ik in mijn notitieblok of daar nog een leuke onderwerp tussen staat om uit te werken.
8.Heb je vast rooster als het gaat om de blogs te publiceren? Zo Ja hoe vaak in de maand komt er een blog van je uit?
Ja dat heb ik, ik publiceer vast op de maandag en donderdag ochtend. En ik heb een vaste rubriek wat maandelijks terug komt. En dat werkt wel heel lekker vind ik. Het geeft structuur en mijn volgers weten ook wanneer ze een nieuwe blogpost kunnen verwachten.
9.Bij een eerdere vraag vroeg ik je hoe je terug kijk op je blogs wat verwacht je van de toekomst?
Ik hoop dat ik nog meer mensen kan bereiken met mijn blog. Dat mijn blog als herkenning en steun wordt gezien bij lotgenoten. En dat er meer bekendheid komt rondom de ziekte van Crohn zou ook heel mooi zijn. Want de ziekte van Crohn is niet alleen maar een poepziekte, er komt zoveel meer bij kijken waar mensen niet bij stil staan. En misschien, heel misschien, ga ik mijn creativiteit gebruiken om producten te ontwerpen en verkopen via mijn blog die wel te maken hebben met de ziekte van Crohn. Maar dat is verre toekomst.
10.Heb je nog tips voor andere bloggers. Wat is belangrijk te doen als je een blog heb en wat kan absoluut niet?
Blijf bij jezelf, dat is het allerbelangrijkste. Volg je gevoel en volg je hart. Kijk wat bij jou past en blijf daar bij. En verwacht niet te veel in het begin, dan kan het nooit tegen vallen. En blijf genieten van het schrijven, zie het niet als een verplichting

Je kunt Lisa vinden op:

www.crohn-ik.nl

Facebook

Instagram

6 gedachten over “Interview met Crohn&ik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s