22 maanden

22 maanden
Vandaag is Guusje al weer 22 maanden oud de tijd gaat echt heel snel.
Het is nu echt meisje meisje met haar popen en knuffels die ze af en toe ook eten wil geven.
Ze begint ook echt met de peuter puberteit op het ene moment is ze dat lieve meisje dat naar je lacht en het volgende moment huilt en gilt ze alles bij elkaar.
Ze zit nu volop in haar koppigheidsfase. Ze wil alles zelf doen, maar botst tegelijk op haar beperkingen. Dit kan zorgen voor woedebuien. Heeft ze een woedebui, dan is bij mij een ‘nee’ een ‘nee’. Blijf ik rustig en laat merken dat ik haar graag ziet.

Het is belangrijk om haar voldoende positieve aandacht te schenken. Door complimentjes te krijgen, leert ze dat ze de moeite waard is. Ik geef bijvoorbeeld een applaus als hij een puzzel kan maken, een toren maakt, flink een hand geeft tijdens een wandeling, …

IMG_2631

Door haar groeiend zelfbewustzijn leert ze zich stilaan in te leven in andere mensen. Doordat haar leefwereld groter wordt, gaat zij zich ook hechten aan personen buiten het gezin en dat is bij guusje nu vooral opa en oma de ouders van mij man.
Ze beseft nu stilaan dat wat ze doet, gevolgen heeft. Uitzoeken wat er zal gebeuren, wordt bijna een voltijdse dagbesteding. Guusje vindt het ook heel spannend om uit te zoeken hoe ik of mijn man reageert als er iets niet mag. Ze leert op haar ontdekkingstochten de grenzen kennen en ze probeert die te overschrijden. Het is normaal en nodig dat ik keer op keer hetzelfde moet zeggen aan haar.

Guusje doet graag alles wat een wij doen: poetsen, tuinieren, …
Complimentjes, knuffels en andere manieren van positieve aandacht, zijn de beste beloningen. Gedrag dat geen of een negatieve reactie uitlokt, zal langzaamaan verdwijnen.

IMG_2782

Nu met 22 maanden is Guusje zelfstandiger bij het eten. Ze eet graag met haar handen. Ze is wel kieskeuriger geworden en wilt bepaalde zaken niet meer eten of proeven. Toch moet ze van mij een paar keer iets geproefd hebben voordat ze het echt niet hoef te eten. Vaak speelt ze liever met het eten. Guusje wilt niet meer geholpen worden met haar eten maar door dat ze met het eten gaat spelen komt het ook wel eens voor dat ze weinig eet in het begin maakte ik me daar zorgen om maar ik kan haar moeilijk dwingen om te eten.
Ze kan met haar handjes en vingertjes fijnere bewegingen uitvoeren: blokjes over een staafje schuiven, spulletjes ergens instoppen, dikke houten kralen rijgen, …

Nu ze ook makkelijk een stift kan vasthouden, begint een Guusje te tekenen met ‘krassen’ en ‘krabbels’. Ze beleeft plezier aan het toveren van lijnen die er nog niet waren.
Al met al vind ik tot nu toe de peuter puberteit nog mee vallen merk ik zelf en voel me een veel sterkere moeder als een jaar geleden.
Ik weet nu ook dat ik niet de perfecte moeder kan zijn maar één ding weet ik wel zeker ik hou met me hele hart van haar

 

3 gedachten over “22 maanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s